Обираймо підручники нового покоління

/Files/images/statt_2015/azx.JPG

Освіта розвивається і вдосконалюється відповідно до вимог часу, а відтак освітні процеси не можуть залишатися осторонь від інновацій, які є невід’ємною частиною прогресу.

На думку провідних фахівців у галузі педагогіки, існує три основні функції навчання: засвоєння базових знань, вміння самостійно опрацьовувати інформацію та застосовувати отримані знання на практиці. Наказом Міністерства освіти і науки України від 05.02.2016 р. № 78 оголошено конкурсний відбір проектів підручників для учнів 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Електронні версії проектів підручників було представлено експертній комісії.

Цікавою, захоплюючою і відповідальною була процедура експертизи. Кожен проект підручника (електронний макет) вивчався трьома незалежними експертами: науковим працівником, методистом та учителем. Склад експертів визначався Міністерством освіти і науки. Експертизі підлягали такі параметри: відповідність проекту підручника навчальній програмі, відповідність сучасній освітній парадигмі, структурні компоненти, ілюстративний матеріал, доцільність апарату орієнтування, забезпечення виховної та розвивальної функцій, відповідність гендерному підходу в освіті.

Розгорнуту рецензію кожен із експертів завершив одним із варіантів висновку: про доцільність надання підручнику грифа «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України»; про необхідність доопрацювання проекту підручника; про відхилення проекту підручника.

З 29 березня 2016 року почалася публікація експертних висновків на проекти підручників для учнів 8-х класів на офіційному веб-сайті МОН, веб-сайті ІМЗО України та в Репозитарії навчального контенту. За результатами відбору будуть сформовані наклади для друку підручників за державні кошти. Остаточний перелік має бути визначений 25 травня.

Безсумнівно, учитель має право на причетність до вибору засобів навчання, що формуватимуть новітню філософію шкільної освіти, а підручник нового покоління повинен відповідати сучасним вимогам, адже якість знань є запорукою їх успішної реалізації.

Наталія Ковалик, учитель
української мови і літератури Золочівського економічного ліцею, експерт електронної версії підручника «Українська література.8 клас» Л.Т.Коваленко

P.S. З експертним висновком Ковалик Н.Ю. можна ознайомитися на вказаних веб-сайтах.

Кiлькiсть переглядiв: 289