Українська жінка-воїн

Ми знаємо про жінок-воїнів із античної чи середньовічної історії, міфів та легенд. А чи були в нашій історії такі жінки? Що ми знаємо про них?

Однією з таких українських жінок-воїнів була Олена Степанів. Австрійський цісар Франц Йосиф І сказав: «Якби в моїй армії кожен воював так, як Олена Степанів, то цю війну я би точно виграв».

8 грудня 2017р. у Золочівському економічному ліцеї було проведено захід, присвячений 125-й річниці з дня народження цієї героїчної жінки. Ліцеїсти дізналися про бойовий шлях Олени Степанів у лавах легіону УСС та УГА, її бойові нагороди.

Окрім того, ліцеїсти ознайомилися з цікавими фактами з життя героїні, яка після воєнних лихоліть закінчила Віденський університет, де захистила докторську дисертацію. Згодом викладала історію та географію у Львівській гімназії сестер-василіанок та Львівському таємному університеті, була членом Наукового товариства ім. Т.Г.Шевченка.

У радянський період працювала в Академії наук УРСР та доцентом Львівського університету, стала автором 75 наукових праць.

Наприкінці заходу ліцеїсти мали змогу висловити свою думку стосовно постаті цієї героїні.

Андрій Проць: «Життєва позиція цієї особи – прецедент тогочасного суспільства. Сьогодні такі жінки, як Олена Степанів, на передовій у зоні АТО ».

Ярина Галай: «Олена Степанів – українська жінка-легенда, яка на власному прикладі показала, що жінка не лише домогосподарка та мати, але й патріот своєї держави та мужній воїн».

Ліщенко Єлизавета: «Надзвичайно мужня жінка, бунтар, патріот, турботлива та співчутлива. Викликає асоціацію з Валькірією, жінкою- воїном зі скандинавської міфології».

А.Заброцький,
директор Золочівського економічного ліцею

Фото

Кiлькiсть переглядiв: 340