Для дружби і творчості кордонів не існує

Уже не вперше Золочівський економічний ліцей бере участь у міжнародних проектах. Це унікальна можливість здобути нові знання, залучити молодь до спільної діяльності, подолати упередження та стереотипи у сприйнятті спільної історії, продемонструвати власні підходи до навчання й виховання і перейняти досвід колег-освітян із сусідньої держави.

Новий навчальний рік у ЗЕЛ розпочався приїздом польської делегації – учителів та учнів Szkoly Podstawowej N1im. Armii Krajowej. Керівник проекту «Moje pasji» («Моє хобі») Рената Кузнєвска , вчителі-опікуни Аніта Стаховська, Роберт Ідзіковський та голова батьківського комітету Тетяна Попович завітали в наш заклад з метою обміну талановитою молоддю Польщі й України. Вісімнадцятеро польських школярів протягом тижня вивчали звичаї й побут нашого краю, знайомилися з народними ремеслами, брали участь у творчих майстер-класах, відвідали Львів – культурну столицю України, а також спільно з ліцеїстами провели традиційний День знайомств у таборі «Сокіл». Щире, невимушене спілкування ровесників із сусідніх країн засвідчило, що для справжньої дружби й порозуміння кордонів не існує і нам є чим поділитися. Під час прощального частування, організованого батьками залучених до проекту ліцеїстів, лунали слова взаємної подяки і симпатії.

За тиждень у Польщу вирушили вісімнадцять ліцеїстів та їх наставники – директор ЗЕЛ Андрій Заброцький та вчитель української мови і літератури Наталія Ковалик. Окрім гостинців та сувенірів, наша делегація везла з собою музичні інструменти, малюнки, вироби декоративно-ужиткового мистецтва, адже вихованцям ліцею нележало взяти участь у фінальному «Фестивалі хобі» і представити свої таланти й уміння.

Надзвичайно гостинно зустрів золочів’ян старовинний Гостинін! Невеличке польське містечко, дещо схоже на Золочів, відразу припало до серця юним мандрівникам – і вони відчули себе як удома. Ранок першого дня другого етапу проекту для вчителів ЗЕЛ розпочався з екскурсії школою, яку провела директорка школи Магдалена Андрейчак. Нам запропонували зайти у кожен клас, поцікавитися, що сьогодні вивчається на уроці, поспілкуватися з учнями різних вікових категорій. Неможливо було не зауважити, наскільки демократичними є взаємини учасників освітнього процесу. Особливо цікавими і креативними були уроки музики, проведені для спільної групи українських і польських школярів, та урок танцю, під час якого вчителі й учні розучували полонез. Наступного дня учасників проекту чекав Торунь – місто Миколи Коперника та традиційних торунських пряників. Приголомшливе враження на дорослих і дітей справив «Centrum Nowoczesnosci Mlyn Wiedzy» - центр розвитку дитячих зацікавлень. Тут можна було відчути себе в ролі космонавта, капітана корабля, патологоанатома, звукорежисера, механіка і не тільки. Театральним днем проекту стала середа. Це була нагода не лише ознайомитися з роботою шкільного драмгуртка, але й спробувати власні сили у сценічному мистецтві. Окрім цього, польські й українські школярі спільно записали дві пісні у студії звукозапису. Увечері на ліцеїстів чекала гостина в родинах польських друзів. На ранок наступного дня було заплановано прогулянку містом та його околицями і фотосесію. Слід сказати, що Гостинін розташований у дивовижно мальовничій місцевості: зусібіч оточене озерами і лісами, місто є живою ілюстрацією гармонії людини і природи. Після прогулянки на юнаків та дівчат чекала робота за комп’ютером – підготовка фотовиставки до фінального етапу. Кульмінацією заходу став «Фестиваль хобі», що відбувся у п’ятницю – заключний день проекту. Розпочалося дійство урочистим полонезом, а далі обдарована молодь Польщі й України представила художні номери: пісні, танці, гру на музичних інструментах тощо. Святкова зала була прибрана малюнками, керамічними виробами, фотороботами учасників проекту. Справді, молодь обох країн щедро наділена талантами й обдаруваннями і саме такі заходи дають змогу вповні їх виявити. До речі, під час перебування в Польщі ліцеїсти мали нагоду продемонструвати і свої спортивні досягнення – взяти участь у футбольному і баскетбольному матчах. Завершився польсько-український тиждень спільним частуванням стравами традиційної кухні країни-господині. Прощаючись, діти не стримували сліз та емоцій, запрошували одне одного в гості, дякували за спільно проведений час, обіцяли продовжити спілкування у соцмережах.

Хочемо подякувати організаторам проекту за неймовірні враження, цінний досвід, співпрацю та взаєморозуміння. У наших держав є багато спільного в минулому, тож є надія, що такі проекти стануть запорукою надійних партнерських відносин у майбутньому.

Наталія Ковалик, Андрій Заброцький

ФОТО

Кiлькiсть переглядiв: 272