Герої Крут

Герої Крут

На Аскольдовій могилі
Поховали їх -
Тридцять мучнів українців.
Славних,молодих…
Павло Тичина «Пам’яті тридцяти»

103 роки тому, 29 січня, на Чернігівщині,недалеко від залізничної станції «Крути», добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків -студентів університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університетукиївських гімназистів,юнкерів Першої української юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького, підрозділів Вільного козацтва, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступилив нерівний бій із більшовицькими військами. Московити мали десятикратну перевагу в живій силі, на озброєнні у них був панцирний потяг ім. Володимира Леніна, артилерія та стрілецька зброя, натомість українці мали 16 кулеметів, панцирний потяг і бойовий потяг (залізничні платформи з гарматою на кожній), які поступалися в потужності російському панцернику. У результаті цієї кровопролитної битви у полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною власного життя молоді герої зупинили наступ ворожих військ на кілька днів.

Безумовно, ця подія залишається в пам’яті українців. Як представниця сучасного покоління хочу зазначити, що це надзвичайно сміливий вчинок – віддати своє життя заради Батьківщини, адже не кожен зараз міг би пожертвувати всім для цього, проте і в наш час існують герої, які доводять, що український народ буде боротися за волю будь-якою ціною. Історія повторюється і це дійсно так: герої Крут стали взірцем захисників рідного краю – героїв Революції гідності, коли молодь без підготовки ставала в загони самооборони на Майдані, протестуючи проти злочинного режиму Януковича, як «кіборги», добробати та вояки ЗСУ та інших підрозділів в новітній історії України. Усі ці хлопці та дівчата захистили Україну в найважливіший момент, коли цього не захотіли чи не змогли зробити інші, як у 1918, так і в теперішньому часі.

Завданням нашого покоління є не забувати ті події, які вплинули на історію нашої держави, бути справжніми патріотам своєї держави і творити її майбутнє разом!

Ліцеїстка Золочівського економічного ліцею Якимів Анастасія

ФОТО

Кiлькiсть переглядiв: 54