Національний урок пам’яті у Золочівському ліцеї

29 вересня 2021 року в рамках заходів до 80 роковин вшанування загиблих у Бабиному Яру та за підтримки Міністерства освіти і науки України одночасно в усіх школах України проходив Національний урок пам’яті.

Сім навчальних закладів із різних куточків України, зокрема і Золочівський ліцей, були обрані як локація для проведення відеозйомки уроку з подальшим транслюванням на центральних каналах і на офіційних сайтах закладів освіти та державних установ.

Вибір одного з навчальних закладів Золочева для проведення відеоуроку був не випадковим, адже єврейська громада Золочева була однією з найстаріших на Галичині. І Золочів має свою надзвичайно трагічну історію Голокосту.

У процесі підготовки до уроку вчителями історії Золочівських шкіл (Володимиром Сиваком, Соломією Мельник та Надією Рибій) було відзняте відео про єврейську громаду Золочева, існування в межах міста єврейського гетто, масові репресії та розстріли євреїв на території міста, за замковою стіною, у лісі поблизу села Єлиховичі. Педагоги мали на меті донести правду про злодіяння нацизму, зберегти пам'ять про закатованих і вбитих євреїв та показати, що завжди, за будь яких обставин, потрібно залишатися людьми, готовими навіть під загрозою смерті надати допомогу, прихистити, врятувати чуже життя.

Затамовуючи подих, ліцеїсти слухали розповіді вчителя Надії Рибій, історика-краєзнавця, дослідника Володимира Сивака, а також історичну довідку та свідчення очевидців тих подій, оприлюднені на інформаційному ресурсі «Червона точка пам’яті»…

По завершенні уроку учні змогу можливість переглянути книжкову мінівиставку, запропоновану міською бібліотекою, та поспілкуватись із журналістами. І вже на наступному уроці ліцеїсти одинадцятого класу провели уроки пам’яті для учнів молодших ліцейних груп.

Насичений день, сповнений хвилювань, непростих емоцій та роздумів. День, який, сподіваємось, приверне увагу до трагедії єврейської нації, яка є частиною складної і трагічної історії нашої держави, нашого міста; змусить задуматися про цінність людського життя, жертовність і підлість, добро і жорстокість, героїзм і зрадництво…

Злочини проти нації – це злочини проти людства і людяності. Пам’ятаймо про це, щоб ніколи знову…

Адміністрація ліцею висловлює вдячність за підтримку та допомогу в підготовці до проведення уроку історикам Володимиру Сиваку та Соломії Мельник, працівнику відділу освіти Ярославу Малюзі, старості села Єлиховичі Світлані Вовк, працівникам міської бібліотеки.

ФОТО


Кiлькiсть переглядiв: 122