Шевченко і сьогодення

ТРИВАЮТЬ ШЕВЧЕНКІВСЬКІ ДНІ У ЗОЛОЧІВСЬКОМУ ЕКОНОМІЧНОМУ ЛІЦЕЇ.

/Files/images/do_stattv/shevchenko__sogodennya/zel-2.jpgЩорічно в березні українці вшановують великого сина рідного народу – Тараса Шевченка. Уже стали доброю традицією урочисті заходи, як-от: святкові концерти, конкурси виразного читання поезії тощо. Готуючись з року в рік до Шевченківських днів у ЗЕЛ, організатори свята ( учителі-словесники і ліцеїсти) ставлять перед собою мету не лише віддати данину традиції, але й відшукати нові, сучасні форми проведення. Інсценізації відомих творів, конкурси творчих робіт, виставки репродукцій малярської спадщини, флешмоб – ось далеко не повний перелік у скарбниці тематичних виховних заходів минулих років.

Цьогоріч кульмінацією ліцейної Шевченкіани стало проведення круглого столу «Шевченко і сьогодення». Учасникам ( ліцеїстам та учителям ) було запропоновано чотири питання для обговорення: «Відомі і маловідомі факти із життєпису Т.Шевченка», «Художник з душею поета чи навпаки?», «Чи був би Шевченко політкоректним у сучасній Україні?», «Шевченкові заповіти у проекції на сучасність». Кожну із чотирьох рубрик розпочинав відповідний відеосюжет, який і слугував відправною точкою дискусії.

Слід зазначити, що подібний захід не передбачає заздалегідь підготовлених відповідей і наперед визначених ролей, а відтак залишається певна доля ризику: чи впораються діти із поставленим завданням? Без сумніву, кожен, хто відвідав круглий стіл (чи то учасник, чи глядач), відповів би на це питання ствердно: впоралися! Причому блискуче. Ліцеїсти приємно вразили своєю обізнаністю, глибиною занурення у матеріал, умінням дискутувати, відстоювати власну думку, проводити паралелі між творчістю Кобзаря і сучасними подіями в Україні, аналізувати, цитувати, робити висновки. Не менш важливою була активна позиція учителів, які не обмежилися роллю спостерігачів, а стали рівноправними учасниками круглого столу.

Хочеться відзначити найактивніших ліцеїстів: Ліщука Назара, Рип’янчин Ірину, Ковалик Лілію, Палій Поліну, Ханачівську Софію, Левкун Анастасію, Діжак Надію, Сірко Мар’яну, Окрепкого Романа. Усі вони продемонстрували міцні знання, ерудицію, а головне – розуміння значення Шевченкової спадщини для сучасного і майбутнього поколінь.

Дякую усім, хто долучився до організації заходу, засвідчивши в такий спосіб власну небайдужість та активну громадянську позицію.

Ковалик Наталія Юріївна,
учитель української літератури,
організатор круглого столу

/Files/images/do_stattv/shevchenko__sogodennya/zel-1.jpg/Files/images/do_stattv/shevchenko__sogodennya/zel-3.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 292