Навчання у ліцеї як шлях до успіху

/Files/images/do_stattv/navchannya_v_ltse_yak_shlyah_do_usphu/IMG_2311.JPGОднією з ключових функцій середньої освіти є забезпечення учнів знаннями, навичками та компетенціями, що дозволяють випускникам успішно продовжити навчання у вищому навчальному закладі, а згодом – повноцінно діяти на ринку праці. Перед українською школою сьогодні стоїть ряд невідкладних проблем, першою серед яких була і залишається якість навчання. Сучасне життя вимагає інтелектуально розвиненої особистості, толерантної, відкритої до діалогу не лише на національному, але й на міжнародному рівні. Провідна роль у формуванні такої особистості належить освіті.

Відомий американський підприємець, інвестор, письменник і викладач Роберт Кійосакі сказав: «Освіта, яка не вчить жити успішно в сучасному світі, не має ніякої цінності». Складно із цим не погодитися, адже успішний учень сьогодні – це успішний, упевнений у собі, конкурентоспроможний, національно свідомий, активний громадянин завтра.

Місія, над якою працює педагогічний колектив Золочівського економічного ліцею, - це формування особистості учня та підготовка його до життя шляхом поєднання інноваційних технологій освіти з педагогічною майстерністю учителя.

Безумовно, успішний навчальний заклад – це затишна домівка, де господарями є учителі, учні та їх батьки. Демократизм у стосунках, взаємоповага, розвиток творчого потенціалу дитини, чітка та злагоджена організація роботи - усе це є складовими навчально – виховного процесу у Золочівському економічному ліцеї.

Аналізуючи навчальний рік, що добігає кінця, можу з упевненістю сказати, що колективом педагогічних працівників ліцею було створено відповідні умови для розвитку особистості учня з опорою на такі ціннісні орієнтири, як інтелект, культура, здоров’я, патріотизм.

Незаперечними доказами цього слугують здобутки наших вихованців у районних та обласних предметних олімпіадах, творчих конкурсах, спортивних змаганнях тощо. Назар Ліщук, учень 10 класу, став переможцем і призером районних олімпіад з української мови і літератури, географії, математики, фізики, хімії, історії, екології; Ковалик Лілія, учениця 8 класу, перемогла у районному етапі олімпіади з української мови і літератури, англійської мови, Міжнародного конкурсу ім.. П.Яцика, мовно-літературного конкурсу ім.. Т.Шевченка; Сірко Мар’яна, учениця 11 класу, стала переможцем і призером олімпіад з української мови і літератури, астрономії, математики, економіки, Міжнародного конкурсу ім.. П.Яцика, мовно-літературного конкурсу ім.. Т. Шевченка. Серед переможців і призерів предметних олімпіад слід назвати Бокшо Каріну (9 клас), Рип’янчин Ірину (9 клас), Галамай Ірину (8 клас), Бомк Марту (8 клас), Умарову Юлію (8 клас), Вільчинського Романа (10 клас), Лепех Анастасію (11 клас), Мединську Маp’яну (11 клас).

Гідно презентували себе ліцеїсти і на обласному рівні: Ліщук Назар зайняв II місце в олімпіаді з географії, Сірко Мар’яна – III місце з астрономії, II місце в інтернет-олімпіаді з економіки; Ковалик Лілія – I місце з української мови і літератури, I місце у конкурсі ім.. П.Яцика, I місце у конкурсі ім.. Т. Шевченка.

Цінним досвідом можна вважати участь ліцеїстки групи ПЛГ Лілії Ковалик у заключному етапі Всеукраїнської олімпіади з української мови і літератури, що проходив у Хмельницькому. Переможцями та лауреатами творчих конкурсів стали такі ліцеїсти: Сірко Мар’яна (І місце у районному етапі та ІІІ місце в обласному конкурсі на краще оповідання про Богдана – Ігоря Антонича; ІІ місце у районному етапі конкурсу на краще есе про Р.М.Рільке), Ковалик Лілія (І місце в районному та обласному етапі конкурсу «І слово, і пісня, матусю, тобі» у номінації «Поезія»).

Уже 12 років поспіль команда ліцейних ерудитів стає переможцем районного етапу інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» Слід зауважити, що склад команди змінюється, на місце випускників приходить нове покоління, а перший результат залишається незмінним. Це свідчить про те, що ліцейним педагогам вдається здійснювати якісну підготовку вихованців, а також підключати їх до активної та самостійної діяльності.

Традиційним для нашого закладу стало щорічне присвоєння звання «Ліцеїст року» найуспішнішим учням. Претендувати на відзнаку можуть ті, хто має найвищий рейтинг. Цьогоріч почесне звання отримали двоє ліцеїстів: Сірко Мар’яна та Ліщук Назар. Саме ці діти поповнили ліцейну скарбницю найбільшою кількістю перемог в олімпіадах та конкурсах.

Актуальною була і залишається тема ЗНО. Зміни у форматі, поріг «склав – не склав», оцінка за ДПА з української мови, результат незалежного оцінювання з української мови та літератури як перепустка до ЗНО з інших предметів. Усі ці новації, безумовно, хвилювали як учнів, так і вчителів. Але наші випускники впоралися: усі 27 одинадцятикласників подолали так званий поріг, 77,8% підтвердили свій річний бал, претенденти на нагороди золотою та срібною медалями виправдали свої оцінки, а троє із них отримали найвищий результат – 12 балів.

Приємно, коли старання педагогів не залишаються непоміченими. Зайвим підтвердженням того, що місія нашого закладу – це не лише гасло, а щоденна клопітка праця, спрямована на результат, є схвальні відгуки та листи – подяки від вищих навчальних закладів: Національного університету харчових технологій, Українського католицького університету, Львівського інституту банківської справи.

Важливою ланкою у системі «учитель – учень», безсумнівно, є виховна робота. Пригадуються слова А.Хуторського, адресовані учительству: «Нічого не роби просто так». Усвідомлюючи важливість патріотичного виховання, ліцейні педагоги провели ряд виховних заходів, спрямованих на формування активної громадянської позиції сучасної молоді. Новий формат Дня знайомств під керівництвом учителя фізкультури Черниша П.С., круглий стіл «Шевченко і сьогодення», організований учителем української літератури Ковалик Н.Ю., Андріївські вечорниці, проведені групою ПЛГ та її куратором Олексин І.М., предметні тижні з фізики та економіки на чолі з учителями Козичем В.Р. та Боднар М.М.

Нещодавно учитель української літератури Ковалик Н.Ю. взяла участь в обласній конференції, присвяченій патріотичному вихованню молодого покоління; педагог поділилася власним досвідом, презентувавши доповідь «Патріотичне виховання на уроках української літератури». Слід додати, що ліцейні педагоги не вперше беруть участь у подібних заходах. Учитель хімії і біології Бірулін І.Б. стала учасником Міжнародної конференції, присвяченої проблемам екології.

Отож, підсумовуючи сказане, можна стверджувати, що місія нашого навчального закладу успішно реалізовується завдяки злагодженій роботі педагогічного колективу, спрямованій на створення умов, що дозволяють дітям виявити самостійність і творчість, відчути радість пізнання та пізнавального відкриття. Попереду новий навчальний рік, нові виклики, нові перемоги і здобутки.

А.В. Заброцький,
директор Золочівського економічно ліцею

/Files/images/do_stattv/navchannya_v_ltse_yak_shlyah_do_usphu/CIMG1962.JPG/Files/images/do_stattv/navchannya_v_ltse_yak_shlyah_do_usphu/zel-3.jpg/Files/images/do_stattv/navchannya_v_ltse_yak_shlyah_do_usphu/IMG_3358-31.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 395